bahan2
- nasik impit cap ape2 jela... xyah susah2 kn diri wat sendiri... bli je sik impit yg byk jual tu
bahan2 kuah kacang
- kacang tanah semangkuk (isshh xreti la nk ckp byk mane... kira2 lam rm2-3 camtu la)
- ciliboh (5-6 sudu)
- gula (6-7 sudu)
- garam (2cubit cenggitu je)
- halia (seinci je)
- serai 2 batang
- lengkuas 3 inci cemgitu
- bawang putih 3 bijik
- bawang kecik 5 bijik (yg kecik2 je tau)
- minyak 2-3 sudu
- air sket
cara2
- memula goreng dlu kacang tanah tu smpai garing... biarkan sejuk sket... pastu blender kan... masa blender tu jgn lupa letak sket air tau... ok ketepikn... pastu skang ni tumbuk @ blender bwg2 tu... serai tu ketuk, lengkuas tu potong2 je... xyah kecik sgt... halia pn potong2 gak... dh siap seme tu... panaskn minyak lam kuali, pastu letak la bwg blender tu... pastu cpt2 letak ciliboh, n gula.... bile dh nmpk gula dh sebati ngan ciliboh... leh la letak air... pastu letak la halia, serai, lengkuas... garam sket je tau... masak smpai masak ye.... rase2 kn garam gula dia... klu nk kuah pekat, masak la lama sket.... klu aku, aku lebih ske rase pedas2 manis... n kuah xpekat sgt.... siap dh ni... boleh la potong2 sik impit tu.... lahai sedapnye.... peberet aku neh
tips : pas letak ciliboh letak cpt2 gula... ini boleh menjamin kuah ni lebih sedap sbb gula sebati terus ngan ciliboh....
0 comments:
Post a Comment