bahan2 utk kuah kari
- serbuk kari (babas yg spicy tu sedap wei)- bancuh sket ngn air
- ayam sket
- kerang yg dh siap rebus (lam gambo tu xde kerang :p)
- fish cake
- tauhu kering
- santan
- cilibos sket
- garam sket
- bwg blender
- minyak sket
bahan2 utk jd sayur (eh xde lam gambo ek... aneh)
- sawi
- toge
(jirus air panas ye sayur2 ni)
bahan2 lain
- mi kuning @ mihun (celur dlu sket ye)
cara2 wat kuah
- memula panaskan minyak... goreng bawang n cpt2 letak ciliboh (masak bg masak tau... kang sakit perut lak)... kendian letak bancuhan serbuk kari... pastu letak ayam... masak kn ayam dlu... pastu letak kerang ngan fish kek.... letak air sket... sebatikn seme tu... pastu br letak santan... n garam... letak tauhu tu... ok bg la dia masak nk rase2 la kn... bg sedap n rasekn garam ye... ni kompom bleh sedap ni... klu ikut selera tekak aku la kan... bile dh masak... leh la letak mi kuning lam mangkuk... letak sayur2 pastu letak kuah... ha pg la mkn....
mahap : aku xreti nk sukat la wei.... salunye aku main agak2 je... korg pn main agak2 jela ye....
tips : salunye kuah mi kari cair sket dr kari yg korg wat mkn nasik tu....
0 comments:
Post a Comment