Monday, November 3, 2008

ayam masak lemak cili api

bahan2
- ayam (ikut la byk mane)
- serai
- cili padi
- bawang kecik n bwg putih
- kunyit
- garam
- santan (pakai la santan segar)

cara2
- memula tumbuk bwg2 tu skali ngan kunyit (pakai kunyit idop sedap lg)... letak skali garam time tumbuk ni.... pastu ayam tu letak lam piuk... letak santan campur air sket.... letak serai... pastu bahan tumbukan td letak skali terus lam piuk tu... kacau bg sebati... pastu letak la atas api... masak la sampai dia masak... sekian... siap dh ni

tips : pakai la santan segar ye... klu leh yg lum masuk lam peti lg... nti gulai ni jd lawo n lebih sedap... xla cam yg aku wat ni... minyak dh naik atas.... sbb aku pakai santan kotak n yg dh duk lam peti tah brape lama... heheh

0 comments: